30 augusti, 2011

Veckans Middagstips v. 35

Min mor´s recept, enkla fantastiska sådan på svampsoppa!. Svampen fick koka länge minst 40 minuter och då smakade jag av den för att känna om den var gummiaktig. Var den det, fick den koka mera. Koktiden varierar också beroene på vad det är för svamp, kolla upp det först innan ni sätter igång. Och så njöt vi av rätten ute, och inget smakar ju bättre än just utomhus.Testa ni, kan garantera att den blir succé, om man tycker om svamp förståss. Antingen till två, tu man hand tillsamman med ett gott fluffigt bröd och ett glas vin, eller som en liten förrätt till fyra.  Finns i affärerna även att köpa blandad skogsvamp på burk man kan testa använda istället, om man inte har lyxen till torkad svamp hemma. Eller plocka färsk svamp i affären, som man hackar i mindre bitar och gör på samma sätt med.  Detta recept kan även användas till sås, då du reder den till önskad tjocklek efter att grädden har hällts i. Smaklig spis.


Svampens smaker är fettlösliga, inte vattenlösliga som många tror. Därav krävs det fett i en svamprätt för att smaken riktigt skall få framträda.


Mammas svampsoppa
Ingredienser för ca 2port, alt 4port om den serveras som en förrätt
15gr torkad svamp, typ 3 nävar
En halv hackad gul lök
Ett paket vispgrädde¨
En grönsaksbuljong tärning
Vatten
Smör

Gör såhär: 
Klicka i smör i en panna, svetta löken och tillsätt svampen. Rör om och låt detta stekas i smöret en stund. Häll sedan i vatten tills svampen täcks, låt koka i ca 40 minuter. Håll koll så att det hela tiden finns vätska i kastrullen så det inte bränns. Klicka i buljongtärningen coh häll i grädden, låt småputtra i ca 10 minuter. Rör om då och då lite
försiktigt så det inte brännsfast, och låt det inte stormkoka.

1 kommentar:

  1. Hej kommentera gärna minst 3 inlägg i min blogg för att peppa tjejerna och killarna som är med.

    Kommenterar du så kikar jag gärna in i din blogg igen och läser igenom mer noggrant ;) och kanske gillar jag din blogg så mycket att jag lägger till den i "bra bloggar" i min blogg så mina 500-1000 beöskare kan hitta till dig också.

    Mvh Bodypalace – en blogg där alla är vackra & unika
    (ursäkta reklamen men jag ser den som positiv, vill att så många som möjligt ska hitta till bloggen för se budskapet jag vill sprida och motverka kroppsidealen som media spyr ur sig)

    SvaraRadera