08 september, 2014

Recept på Svampsoppa




Här kommer ett recept på svampsoppa,
den snabba varianten.
Vi tillagade den på fårticka,
men den kan naturligtvis även tillagas av andra svampar,
exempelvis Karl-Johan och tegelsopp exempelvis.
Svamparna skall vara rensade och helt fria från larvangrepp såklart.
Till 2 personer behövs ca 1 liter färsk svamp.

Här finns en liknade recept, på torkad svamp.

Svampens smaker är fettlösliga, inte vattenlösliga som många tror. Därav krävs det fett i en svamprätt för att smaken riktigt skall få framträda.





1. Hacka lök och vitlök, 
sätt i en kastrull tillsammans med en höns/grönsaks buljongtärning.





2.  Skär ned svampen i mindre bitar i kastrullen,
precis så stora du vill ha dem.





~ medan man pysslar med maten,
och om man vill lyxa till det lite,
kan det vara gott med ett glas rött att smutta på med soppan tillagas.
Så häll upp ett glas vin ( eller annat gott).





3. Sätt kastrullen på spisen,
med låg värme.
Svampen skall nu svettas och smältas ned,
rör om då och då.
När all vätska är borta, är det dags för nästa steg.





4. Tillsätt vatten så att svampen täcks,
låt koka svagt i ca 30min.





5. Tillsätt sedan vispgrädde,
låt koka upp och smaksätt med salt och peppar.
Voila.

Smaklig måltid.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar